English
Yoghurtproject

Werkwijze en resultaten

Het Yoghurtproject was het eerste project van SYPO, ontstaan in 2003. Met onze nieuwe projecten willen wij graag dicht bij de werkwijze van het Yoghurtproject blijven: bouwen op eigen kracht van de lokale bevolking en een structurele werking door commerciele groei.

De koeien die in het project gedoneerd zijn - zijn kruisingen tussen Friese koeien (voor de melkproductie) en Oegandese koeien. Iedere vrouw die een koe gedoneerd krijgt volgt eerst een cursus in het houden van melkvee en moeten zelf zorgen dat ze een goede stal bouwt. Gezamenlijk hebben de vrouwen een cooperatie opgezet om efficiƫnter medicatie en hulp van veeartsen in te kopen.
 
De fabriek draait sinds de opening in 2007 zelfstandig en met winst. De pakjes yoghurt uit de fabriek worden door het hele district verkocht. De winst die de fabriek genereert wordt besteed aan verschillende projecten van partnerorganisatie Pat the Child. Op die manier kan dit ene project andere noodzakelijke projecten in stand houden. Inmiddels zijn meer dan 80 koeien aan vrouwen die een weeskind hadden opgenomen gedoneerd. Omdat sommige vrouwen meerdere weeskinderen in huis hebben genomen, zijn er in het totaal binnen het project 120 weeskinderen in lokale gezinnen opgenomen.

Korte film over het project